Izlet Lovrenc na Pohorju

V soboto 26.8.2017 smo se člani čebelarskega društva Nova Gorica udeležili izleta, ki ga je organiziralo čebelarsko društvo Lovrenc na Pohorju. Na vse zgodaj smo se odpravili iz avtobusne postaje v Novi Gorici ,do prvega postanka na Trojanah za prvo kavico in krof. Pot nas je nato vodila do čebelarskega centra Maribor, kjer nas je že čakal naš gostitelj g. Vlado Pušnik, dolgoletni vodja in organizator vsega kar se tam dogaja in član ČD Lovrenc na Pohorju.

Najprej nam je skupaj s predsednikom Čebelarske zveze društev Maribora g. Vladom Vogrincem predstavil delo zveze, sestavo in način izobraževanja čebelarjev. Poleg osnovnega izobraževanja izvajajo tudi izobraževanje apiterapevtov in vzrejanje matic. Na učnem čebelnjaku nam je prestavil različne vrste panjev, kjer se izvaja izobraževanje. Prikazal je tudi pridobivanje propolisa in čebeljega strupa ter odgovarjal na razna vprašanja naših čebelarjev.

Po ogledu centra je g. Pušnik odpotoval z nami kot vodič in nas ves čas seznanjal z novicami iz krajev kjer smo se vozili. Ogledali smo si najstarejšo elektrarno na Dravi – Fala.

Tu sta nas vodiča popeljala po elektrarni in nam predstavila njeno zgodovino in delovanje.

 

Po napornem ogledu smo odpotovali na območje Lovrenca, kjer smo se v gostilni Kores okrepčali ob dobrem kosilu.

Od tu nas je pot vodila v središče Lovrenca do  PAJŠTVE – stare sušilnice sadja z zunanjim kuriščem. Dobili smo nekaj informacij o zgodovini in načinu sušenja sadja, nato pa smo odšli do doma Čebelarjev, kjer nas je prijazno sprejela predsednica društva ga. Angela Obrulj s čebelarkami njihovega društva. Pogostili so  nas z domačimi dobrotami in pijačo. Prijetno nas je presenetil tudi mladi čebelar, ki je vse popestril z zvoki frajtonerice. Ob klepetu smo se tu zadržali skoraj do večera ko smo se morali vrniti domov.

 

Za lep sobotni dan, še enkrat iskrena zahvala g. Pušniku, predsednici ČD Lovrenc na Pohorju Ga.

Angeli Obrulj in ostalim njihovim čebelarkam in čebelarjem.

 

Tajnik g. Martin Hozjan

cebelarski izlet

 

cebelarski izlet

 

cebelarski izlet

 

cebelarski izlet

 

cebelarski izlet

 

cebelarski izlet

 

Nazadnje urejano na 0, 14.12.2017 18:33

Prijavite se za komentiranje
Go to top