čebelja paša

CVETLIČNA PAŠA

Zelene rastline črpajo s svojimi koreninami iz tal vodo z raztopljenimi rudninskimi snovmi, ki se po deblu ali steblu dviga v liste (in iglice), tam pa se ob prisotnosti sončne svetlobe in ogljikovega dioksida (CO2) tvorijo ogljikovi hidrati (sladkorji in škrob).

GOZDNA PAŠA

Skoraj 60% Slovenije pokrivajo gozdovi iglavcev in listavcev, ki so najpomembnejši vir čebelje hrane. Na gozdnem drevju, grmovju in zeliščnem sloju nabirajo čebele medičino, mano, cvetni prah in propolis. V nadaljevanju si bomo ogledali, kako nastane mana in kdo so njeni povzročitelji. Iz gornje razpredelnice vidimo, da je surovina za medičino in za mano drevesni sok. Če prehaja preko medovnikov, se spreminja v medičino ali nektar, če pa so posredniki lubne uši in kaparji, nastaja iz njega mana ali sladka rosa. Pri nastanku cvetličnega medu se pojavlja samo en predstavnik živalskega sveta – čebela. Za proizvodnjo gozdnega ali pravilneje rečeno…
Go to top